КУЛЬТУРА ТА ГІГІЄНА ХАРЧУВАННЯ ВДОМА
Харчування - одна з найсуттєвіших форм взаємозв'язку організму з довкіллям, яка забезпечує надходження в організм у складі харчових продуктів складних органічних сполук і простих хімічних елементів, мінеральних речовин і води. Вони необхідні організму і для пластичних цілей (побудови та відновлення клітин і тканин), і для покриття енергетичних витрат організму.
Повноцінне харчування передбачає наявність у харчовому раціоні всіх поживних речовин відповідно до потреби в них і в оптимальних для засвоєння співвідношеннях, залежно від віку, статі, маси тіла, умов праці.
Раціональне харчування дітей базується на таких принципах:
1. збалансованість;
2. цілеспрямований вибір харчових продуктів;
3. ретельний контроль за якістю харчової продукції.
Для максимального захисту травної системи дітей раннього віку рекомендуються страви кашкоподібної консистенції, а також у подрібненому вигляді. З ростом дитини місткість її шлунка збільшується. Для розвитку жувального апарату до раціону харчування включають яблука, овочі шматочками, м'ясне рагу. Порцію їжі дітям до трирічного віку збільшують до 300 г. Розмаїття і цілеспрямований вибір харчових продуктів мають забезпечувати потреби дітей раннього віку в харчових речовинах та енергії. Енергетична цінність добової норми білків, жирів і вуглеводів має становити 1540 ккал. Відповідно до принципів раціонального харчування, розподіл продуктів за енергетичною цінністю та вмістом харчових речовин упродовж дня має бути рівномірним. Водночас допускаються більш об'ємний обід (до 35%) і легкий полуденок (до 15%).
Організовуючи раціональне харчування дітей дошкільного віку (3-6 років), враховують співвідношення між білками, жирами і вуглеводами в їх щоденному раціоні. Воно має становити 1:1:4. Кількість молока і кисломолочних продуктів у добовому раціоні має становити 500 г. У харчуванні дітей цієї вікової групи ширше застосовуються крупи, свіжі плоди й овочі для нормального функціонування травної системи. Не рекомендуються гострі страви, копченості, натуральна кава, гірчиця, оцет. Енергетична цінність добової норми білків, жирів і вуглеводів становить 1750 ккал. Не слід допускати надлишкового харчування. Воно призводить до повноти і характеризується накопиченням запасів жиру, негативно впливаючи на діяльність органів травлення, серцево-судинну й інші системи організму.
- транс-жири;
- канцерогени;
- харчові добавки;
- рафіновані продукти.
Розглянемо докладніше складові продуктів фаст-фуду.
Натуральні жири забезпечують організм дитини енергією, захищають від переохолодження та сприяють ліпшому засвоєнню вітамінів. Однак цих властивостей позбавлені транс-жири.
Транс-жири, або гідрогенізовані жири, виробляють із рафінованої олії, яку нагрівають разом з хімічними каталізаторами. Через високу температуру структура жирних кислот змінюється і стає твердою, що дає змогу збільшити строк зберігання продукції і водночас зменшити її вартість. Результати численних наукових досліджень, проведених вченими з різних країн світу, засвідчили негативний вплив транс-жирів на здоров'я людей. Зокрема, вживання продуктів харчування, які містять транс-жири, може спричинити:
· розвиток цукрового діабету;
· зниження чутливості клітин під шлункової залози до інсуліну;
· ожиріння та інші захворювання, пов'язані з обміном речовин;
· зменшення еластичності артерій;
· народження немовлят з вагою, меншою норми;
· погіршення якості молока матерів, які годують дитину;
· зниження імунітету;
· зменшення кількості чоловічих статевих гормонів;
· погіршення обміну простагландинів, що впливають на кров'яний тиск, залози внутрішньої секреції, водно-сольовий обмін тощо;
· погіршення роботи ферментів.
ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! У багатьох країнах Європи, зокрема в Данії, Швеції, Австрії, Ісландії, Норвегії та Швейцарії, використання транс-жирів заборонено законодавством.
Окрім цього, транс-жири заважають метаболізму клітин, замінюючи ненасичені жирні кислоти, і призводять до розвитку деяких видів злоякісних новоутворень.
Зазвичай задля економії під час приготування страв у закладах швидкого харчування використовують найдешевшу продукцію або використовують певний продукт повторно. Так, за кількаразового приготування фаст-фуду у фритюрниці олія накопичує канцерогенні речовини.
Канцерогенними речовинами визнані й деякі замінники смаку в сосисках та ковбасах.
Страви фаст-фуду мають високий вміст таких харчових добавок, як: сіль, барвники, консерванти, емульгатори, регулятори кислотності, згущувачі, стабілізатори, підсилювачі смаку, модифікований крохмаль, поліпшувачі для борошна, розпушувачі, харчові ароматизатори.
Замість спецій використовують готові пряно-ароматичні суміші, які містять підсилювачі смаку, зокрема найнебезпечнішим з них є Е 621. Ці речовини роблять фаст-фуд смачним і ароматним, та вживання їжі, яка їх містить, призводить до розвитку гастриту, а за тривалого вживання — до серйозних ускладнень.
Незбалансоване меню, багате жирами і вуглеводами, але з нестачею вітамінів, мікроелементів, харчових волокон призводить до порушень в ендокринній та імунній системах. До того ж таке харчування позначається не лише на фізичному, а й на розумовому розвитку дитини.
|
Вартість дня дітям дошкільних груп |
Батьківська плата |
||
Рахунок батьків |
Рахунок бюджету |
|||
Діти пільгових категорій звільнені на 100 %: -діти, учасників АТО; -діти з малозабезпечених родин; -діти інваліди; -діти- сироти, та позбавлені батьківського піклування; -діти з особливими освітніми потребами. |
24.00 |
- |
24.00 |
|
Діти з багатодітних родин звільнені на 50 % |
24.00 |
7.20 |
16.80 |
|
Діти без пільг |
24.00 |
14.40 |
9.60 |
Станом на 01.04.2019р у ЗДО :
7-дітей учасників АТО
6 дітей з малозабезпечених сімей
11 дошкільників з багатодітних родин
Дитина –сирота-1
|
Вартість дня дітям дошкільних груп |
Батьківська плата |
||
Рахунок батьків |
Рахунок бюджету |
|||
Діти пільгових категорій звільнені на 100 %: -діти, учасників АТО; -діти з малозабезпечених родин; -діти інваліди; -діти- сироти, та позбавлені батьківського піклування; -діти з особливими освітніми потребами. |
21.00 |
- |
21.00 |
|
Діти з багатодітних родин звільнені на 50 % |
21.00 |
6.30 |
14.70 |
|
Діти без пільг |
21.00 |
12.60 |
8.40 |
Станом на 01.11.2018р у ЗДО :
7 дошкільників,учасників АТО;
2 дітей із малозабезпечених сімей;
1 дитина - сирота;
14 дітей із багатодітних родин.
|
Вартість дня дітям дошкільних груп |
Батьківська плата |
||
Рахунок батьків |
Рахунок бюджету |
|||
Діти пільгових категорій звільнені на 100 %: -діти, учасників АТО; -діти з малозабезпечених родин; -діти інваліди; -діти- сироти, та позбавлені батьківського піклування; -діти з особливими освітніми потребами. |
19.50 |
- |
19.50 |
|
Діти з багатодітних родин звільнені на 50 % |
19.50 |
5.85 |
13.65 |
|
Діти без пільг |
19.50 |
11.70 |
7.80 |
Станом на 01.11.2017р у ЗДО :
9 дошкільників,учасників АТО;
5 дітей із малозабезпечених родин;
1 дитина - сирота;
10 дітей із багатодітних сімей.
Формування культурно - гігієнічних навичок у дітей
В дошкільному закладі навчання дітей правилам культурної поведінки покладається на вихователів та помічників вихователів.
Навчання дітей правилам столового етикету відбувається під час організованих занять, ігор та спеціально створених педагогічних ситуацій. Закріплення отриманих знань – під час прийому їжі.
Складові етикету:
Культурно - гігієнічні навички
На третьому році життя привчають дітей перед застіллям приводити себе у порядок:
На четвертому році життя правила декілька ускладнюються, діти повинні:
На п’ятому році життя:
На шостому році життя:
Навички культурної поведінки за столом
На третьому році життя:
На четвертому році життя:
На п’ятому році життя:
На шостому році життя:
Правила сервірування столу
На третьому році (група раннього віку) життя трудові доручення виконуються за допомогою дорослого, а потім під його контролем:
На четвертому році життя (ІІ молодша група), в І-му півріччі виконують доручення під контролем дорослого, а з ІІ півріччя вводяться чергування:
На п’ятому році ( середня група) життя діти чергують по двоє, домовляються, хто які столи буде сервірувати. Чергують зі столу, на якому виставлений посуд. Столи сервірують у послідовності:
На шостому році життя ( старша група) , діти чергують по двоє два дні:
Користування столовими приборами та культури їжі
На третьому році життя:
На четвертому році життя:
На п’ятому році життя:
На шостому році життя:
You can do it, too! Sign up for free now at https://www.jimdo.com